In Memoriam

IN MEMORIAM

Vandaag, 27 november, namen wij afscheid van
Ton Stappers
4-5-1956 - 20-11-2021

Ton was een verenigingsman bij uitstek. Zo heeft hij zijn sporen verdiend bij Scouting Vught en bij Jeugd Aktief. Maar ook het carnavalsleven was Ton niet vreemd. Ton was lid van carnavalsclub ‘De Zwervers’ en speelde daar niet onverdienstelijk trombone. In 2005 besloot Ton zich ook met het Vughtse carnaval te gaan bemoeien en werd hij de Hoffotograaf van Dommelbaorzedurp.

Op geheel eigen wijze en met een persoonlijke stijl legde Ton vele carnavalsevenementen en optochten vast op de gevoelige plaat, wat ons een rijkdom en schat aan naslagwerk heeft opgeleverd. Dit deed hij overigens ook voor ons naburige carnavalsrijk Kneutergat.

Daarnaast had Ton de kwaliteit om portretten vast te leggen van carnaval vierende mensen. Hij maakte er een sport van om foto’s die hij die dag geschoten had, de volgende dag op een digitaal display in Prinsenhof de Speeldoos te presenteren. Een monsterklus die hij in de nachtelijke uurtjes met veel passie volbracht. En met resultaat, want hoe vaak hebben wij niet groepen mensen zien staren naar dat scherm, genietend van de portretten die hij geschoten had.

Zijn betrokkenheid met Dommelbaorzedurp groeide en in 2010 nam Ton, na een bestuurscrisis van onze vereniging, het besluit om als vice voorzitter toe te treden tot een nieuw bestuur. Drie jaar later nam hij, door het onvermijdelijke vertrek van de inmiddels ook overleden oud-voorzitter Ton van Erp, de voorzittershamer van hem over en vormde tot 2017 samen met Ad Theunissen en Els van Griensven het dagelijks bestuur van onze vereniging.

Ton had steeds een open oog en oor waar het ging om de promotie en verbreding van het Dommelbaorzedurpse carnaval. Hij was zeer gehecht aan het onderhouden van goede contacten met de JJ, de Jeugdprinsengroep, de clubjes en de instellingen.

Zijn betrokkenheid kwam ook tot uiting in de diverse nevenactiviteiten die hij heeft uitgevoerd voor Dommelbaorzedurp. Zo heeft Ton het voortouw genomen om de Ouverturelure weer nieuw leven in te blazen en een nieuw gezicht in Dommelbaorzedurp te geven. Daarnaast leverde Ton een belangrijke bijdrage als fotoredacteur aan het tot stand brengen van de carnavalskrant D’n Dommeldurper. En tot slot heeft Ton de functie van functionaris Pers en Publiciteit vervuld en stukken geschreven voor publicatie in het Klaverblad over carnaval in Dommelbaorzedurp.

Bij de Prinswisseling van Alfredo IXX naar XX in 2017 heeft Ton zijn functie van voorzitter neergelegd en heb ik de voorzittershamer van hem mogen overnemen. Ook is Ton toen gestopt als Hoffotograaf.

Ton heeft voor zijn vele activiteiten diverse onderscheidingen mogen ontvangen. In 2003 heeft hij De Baljurk in de Hoogste Orde van Hanneke met d'rn Ezel, een onderscheiding van de JJ, mogen ontvangen. In 2010 ontving Ton D’n Bertus, een onderscheiding vanwege inzet op carnavalesk-cultureel gebied. De allerhoogste onderscheiding van Dommelbaorzedurp, De Prinsensjaal werd hem in 2015 omgehangen.

Dommelbaorzedurp is Ton veel dank verschuldigd en wij hopen dat dit In Memoriam daaraan een bijdrage heeft geleverd.

Ton, bedankt kerel, voor wat je allemaal voor Dommelbaorzedurp hebt betekend. Rust in vrede en voeg je maar snel bij je geliefde Ria.

 

Reinier Straatman – Voorzitter
Wim de Kroon – Hofarchivaris